English
Nederlands
Mooie fietsen voor een betere wereld

veelgestelde vragen

Is een bamboe fiets echt sterk genoeg?

 in een woord: JA! Het is érg sterk. Niet alleen Craig Calfee (de grondlegger van de moderne bamboe fiets) heeft het getest sinds 1995, ook het bekende Duitse testinstituut EFBE heeft dat gedaan volgens de Europese norm EN 14764. De resultaten waren zeer goed. Nog niet overtuigd? Breng je dikste vriend(in) mee voor een proefrit!

Zit er garantie op de bamboe fiets?
Ja, natuurlijk.
Afhankelijk van het model 3 (Bambike) tot 5(!) jaar op het frame. Op slijtagedelen en andere onderdelen zit 1 jaar garantie. Er is overigens sinds 2010 nog nooit een frame kapot gegaan. Mocht je toch een probleem met je fiets hebben, we lossen het voor je op! Gegarandeerd!

Is ieder frame inderdaad uniek?
Ja. Elke fiets van EerlijkeKansen is uniek en handgemaakt door zeer goed opgeleide en toegeweide vakmensen. Iedere fiets is unieker dan een diamant!

Maar een fietsframe van bamboe zaag je toch zo doormidden?
Zeker. Net als iedere andere fiets. Maar hoeveel mensen lopen er op straat met een zaag? En omdat een doorgezaagde fiets niet functioneel meer is heeft een dief er ook niets aan. Hij/zij zal het dus wel uit zijn hoofd laten.

Wordt zo'n mooie fiets niet snel gestolen?
Juist niet! Vanwege het feit dat zo'n fiets erg opvalt en unieke eigenschappen heeft zal een dief hem juist met rust laten. Een dief steelt liever een onopvallende fiets omdat deze makkelijker door te verkopen is.

Kan deze fiets gewoon buiten staan?
Zéker! Het bamboe is zowel van binnen(!) als van buiten beschermd met autolak. Een auto staat ook buiten toch? Uiteraard blijft een bamboe fiets wel langer mooi als je hem een warm plekje in de schuur geeft. Liefhebbers zetten zelfs soms hun fiets in de woonkamer! Maar geen probleem als dat er niet in zit bij jou thuis. Buiten is OK.

Waarom is de fiets zo duur?
De prijslijst begint bij €1399. Als je dat vergelijkt met een goede kwaliteit metalen fiets dan valt dat best mee. Zeker als je bedenkt dat er ±80uur arbeid in het frame alleen zit. Daarnaast
worden deze fietsen afgemonteerd met hoge kwaliteit onderdelen en RVS montagematerialen. Tenslotte is de seriegrootte van productie klein, maar daarmee heb je ook iets heeel bijzonders! We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden om zodoende zoveel mogelijk kansen te bieden aan de bouwers in Afrika. We heten niet voor niets EerlijkeKansen!

Hoe duurzaam is een bamboe fiets?
Duurzaamheid is altijd relatief. Niets is 100% duurzaam. Maar vergeleken met een standaard fiets van metaal of carbon hebben we in ieder geval de fabriek die het basismateriaal produceert geelimineerd. Daarnaast compenseert EerlijkeKansen de CO2 uitstoot die optreedt door het transport van de frames van Afrika naar Europa door hiervoor CO2 certificaten te kopen. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar verbeteringen op het gebied van duurzaamheid en de bamboe fiets. Heb je ideeen? Laat het ons weten! Voorwaarde is wel dat de kwaliteit méér dan in orde is. Want ook dát is duurzaamheid: een lange levensduur voor je fiets!

Kan elke fietsenmaker mijn bamboe fiets repareren?                                                                         Zeker! Buiten het frame gebruiken we namelijk alleen materialen waar je fietsenmaker mee bekend is. Hij zal je bovendien complimenteren met je fietskeuze!

Is een bamboe fiets geschikt als stadsfiets?
Zeker! Hij kan tegen een stootje en is graag als eerste weg bij het stoplicht. Gebruik je hem liever als pakezel? Ook geen probleem!

Is het erg als de lak beschadigt?
Nee, helemaal niet. Bovendien wordt bij iedere fiets een flesje blanke lak meegeleverd waarmee je eenvoudig een krasje kunt repareren.

Als je een vraag heb die niet in deze lijst staat, neem dan contact met ons op via het contactformulier.